Вероятно сте чували за пшеницата булгур, използвана за приготвяне на табули и други средиземноморски ястия. Това е зърно от близкоизточни пшенични плодове с дъвчаща текстура, което се предлага в няколко различни размера. Те са етикетирани в магазините от #1, което е супер фино, до #4, което е най-грубо. Обикновено можете да използвате супер финия сорт в табули, а по-грубия – в яхнии.
В сравнение с преработените и рафинирани въглехидрати, пълнозърнестите храни като пшеницата булгур съдържат повече засищащи фибри. Булгурът е богата на фибри храна, която може да подобри храносмилането и здравето на червата. Има по-малко калории, по-малко мазнини и повече фибри от кафявия ориз. И като се имат предвид неговите витамини и минерали, булгурът действително може да подпомогне загубата на тегло, според много експерти по отслабване.
Необходими продукти:
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
¼ чаша доматено пюре
1 лозов зрял домат, нарязан на ситно
¼ ситно нарязан зелен пипер
1 ½ чаши фина пшеница булгур
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 консерва нахут, изплакнат и отцеден
3 чаши пилешки бульон
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука и гответе, докато омекне и стане полупрозрачен, около 5-7 минути.
Разбъркайте доматеното пюре, нарязаните домати и зелените чушки и продължете да готвите с лука, докато се ухае, около 2-3 минути.
Добавете булгура, кимиона, солта и черния пипер и разбъркайте, докато булгурът се покрие напълно в доматеното пюре, около 2-3 минути.
Добавете нахута отгоре заедно с 3 чаши пилешки бульон или вода и разбъркайте, за да се комбинират. Свалете от огъня, затворете капака и оставете булгура да поеме течността за 10 минути. Отворете капака и раздухайте с вилица.
Сервирайте с наситнен магданоз и пресни зеленчуци по желание.
За онлайн поръчка на натурален турски булгур натисни ТУК.
Тази статия все още няма коментари