Телефон за консултации и поръчки на едро:
 087 740 9122

Меню
Меню
Ядки и семена

24.05.2020 14:55:55

Ядки и семена

Освен че съдържат здравословни мазнини, ядките и семената са богати на фибри, които не се усвояват от тялото, но въпреки това засищат апетита и забавят усвояването на веществата.Но фибрите имат и още една много важна роля – микробите в стомашно-чревния тракт ги разграждат, при което се отделя късоверижна мастна киселина, наречена “ацетат”. Ацетатът на практика е отпадно вещество при ферментация – но има някои много интересни свойства. Според скорошно проучване той се транспортира чрез кръвта от червата до хипоталамуса в мозъка, където подава сигнал, че вече сте сити и не се нуждаете от повече храна.

Ядките и семената също така съдържат протеин, който засища глада в по-голяма степен в сравнение с въглехидратите и мазнините.

Ако се чудите кои ядки и семена да изберете, бих ви препоръчал следните:

  •  Бадеми – богати са на антиоксиданти, витамин Е, манган и магнезий.
  •  Кедрови ядки – съдържат пиноленова киселина. Според проучванията тази киселина намалява чувството на апетит. Също така са богати на витамин К и E, както и на магнезий, фосфор, цинк и манган.
  •  Ленено семе – източник е на фибри, есенциални мастни киселини, витамин B1, магнезий и мед.

Съвет: Въпреки всичко ядките и семената си остават доста калорична храна (500-600 ккал на 100 грама). Използвайте ги в разумни количества (до 30-50 грама на ден). Например, може да ги добавяте към салатата или киселото мляко.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезни статии за здравословно хранене

Полезни статии за здраволсовно хранене

Ядки и семена

Ядки и семена

Освен че съдържат здравословни мазнини, ядките и семената са богати на фибри, които не се усвояват от тялото, но въпреки това засищат апетита и забавят усв Освен че съдържат здравословни мазнини, ядките и семената са богати на фибри, които не се усвояват от тялото, но въпреки това засищат апетита и забавят усв 2022-02-26T14:33:49+02:00 Ядки и семена

<p>Освен че съдържат здравословни мазнини, <a href="https://baharika.bg/category/qdki" target="_blank" rel="noopener">ядките</a> и <a href="https://baharika.bg/category/semena" target="_blank" rel="noopener">семената</a> са богати на фибри, които не се усвояват от тялото, но въпреки това засищат апетита и забавят усвояването на веществата.Но фибрите имат и още една много важна роля<strong>&nbsp;</strong>&ndash; микробите в стомашно-чревния тракт ги разграждат, при което се отделя късоверижна мастна киселина, наречена &ldquo;ацетат&rdquo;.&nbsp;Ацетатът на практика е отпадно вещество при ферментация &ndash; но има някои много интересни свойства.&nbsp;Според скорошно проучване&nbsp;той се транспортира чрез кръвта от червата до хипоталамуса в мозъка, където подава сигнал, че вече сте сити и не се нуждаете от повече храна.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16936/files/image/resize_on_the_fly.jpg" width="685" height="457" /></p> <p>Ядките и семената също така съдържат протеин, който засища глада в по-голяма степен в сравнение с въглехидратите и мазнините.</p> <p>Ако се чудите кои ядки и семена да изберете, бих ви препоръчал следните:</p> <ul> <li>&nbsp;<a href="https://baharika.bg/product/surov-badem-baharika" target="_blank" rel="noopener"><strong>Бадеми</strong></a>&nbsp;&ndash; богати са на антиоксиданти, витамин Е, манган и магнезий.</li> <li>&nbsp;<a href="https://baharika.bg/product/kedrova-yadka-surova-baharika" target="_blank" rel="noopener"><strong>Кедрови ядки</strong></a>&nbsp;&ndash; съдържат пиноленова киселина. Според проучванията тази киселина намалява чувството на апетит. Също така са богати на витамин К и E, както и на магнезий, фосфор, цинк и манган.</li> <li>&nbsp;<a href="https://baharika.bg/product/leneno-seme-baharika" target="_blank" rel="noopener"><strong>Ленено семе</strong></a>&nbsp;&ndash; източник е&nbsp;на фибри,&nbsp;есенциални мастни киселини, витамин B1, магнезий и мед.</li> </ul> <p><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/16936/files/image/main-kak-da-konsumirame-surovi-yadki-i-semena.jpg" /></strong></p> <p><strong>Съвет</strong>: Въпреки всичко ядките и семената си остават доста калорична храна (500-600 ккал на 100 грама). Използвайте ги в разумни количества (до 30-50 грама на ден). Например, може да ги добавяте към салатата или киселото мляко.</p>

, , , ,
Сравнение на продукти