Освен че съдържат здравословни мазнини, ядките и семената са богати на фибри, които не се усвояват от тялото, но въпреки това засищат апетита и забавят усвояването на веществата.Но фибрите имат и още една много важна роля – микробите в стомашно-чревния тракт ги разграждат, при което се отделя късоверижна мастна киселина, наречена “ацетат”. Ацетатът на практика е отпадно вещество при ферментация – но има някои много интересни свойства. Според скорошно проучване той се транспортира чрез кръвта от червата до хипоталамуса в мозъка, където подава сигнал, че вече сте сити и не се нуждаете от повече храна.
Ядките и семената също така съдържат протеин, който засища глада в по-голяма степен в сравнение с въглехидратите и мазнините.
Ако се чудите кои ядки и семена да изберете, бих ви препоръчал следните:
- Бадеми – богати са на антиоксиданти, витамин Е, манган и магнезий.
- Кедрови ядки – съдържат пиноленова киселина. Според проучванията тази киселина намалява чувството на апетит. Също така са богати на витамин К и E, както и на магнезий, фосфор, цинк и манган.
- Ленено семе – източник е на фибри, есенциални мастни киселини, витамин B1, магнезий и мед.
Съвет: Въпреки всичко ядките и семената си остават доста калорична храна (500-600 ккал на 100 грама). Използвайте ги в разумни количества (до 30-50 грама на ден). Например, може да ги добавяте към салатата или киселото мляко.
Тази статия все още няма коментари