Червеният ориз е един от най-полезните сортове на ориза. Ползите му за здравето на човека са известни още от времената на Древен Китай, където за него се носели легенди. Наричали го „забранения ориз”, тъй като бил достъпен само за членовете на императорското семейство. Право да ядат червен ориз получавали понякога и най-отличилите се във войните бойци, за да имат достатъчно сили за воюване. В продължение на векове азиатските народи използвали полезните свойства на червения ориз в качеството му на хранителна добавка, оцветител на храна и консервант. Добавяли го дори във виното. Причината за широката му употреба се крие във факта, че оризът не само е засищащ и полезен, но повлиява добре нивото на холестерола в кръвта, подобрява храносмилането и здравето на стомаха и далака.
Червен ориз (произход Турция) поръчайте бързо и лесно от ТУК.
СЪСТАВ
Химичният състав на червения ориз е уникален. Той съдържа витамини от групата В (В1, В2, В3 и В6), минерални вещества – калций, калий, фосфор, йод и желязо, и 8 безценни за човешкия организъм аминокиселини, които осигуряват на всички системи оптимална работа. Колкото до калоричността му, тя зависи от начина на приготвяне – варира от 351 до 411 ккал за 100 грама.
Червеният ориз бързо и лесно се усвоява от тялото ни, а ползите, които допринася, са много. Богатото наличие на фибри в ориза влияе благоприятно върху работата на червата, подобрява перисталтиката и регулира микрофлората на дебелото черво. Редовната консумация на червен ориз помага при проблеми с теглото – стимулира понижаването на телесната маса и оказва детоксикиращ ефект върху организма. Препоръчва се също така при отравяне и диария. Съдържащите се в ориза антиоксиданти предпазват от злокачествени образувания, а палитрата от витамини гарантира добро състояние на косата, кожата и ноктите. Друго достойнство на червения ориз е, че не съдържа глутен. Не предизвиква алергични реакции и може да бъде консумиран от малки деца.
ЗА КАКВО ПОМАГА?
Поради по-високото хранително съдържание и здравословните предимства на червения ориз, той е силно препоръчителен за сърдечно болни, както и за диабетици. Освен това е препоръчван от здравните гурута, както и от активно трениращите, тъй като високото съдържание на фибри помага за постигане на оптимално тегло.
-Подобрява сърдечното здраве
-Контролира диабета
-Помага при астма
-Подобрява за абсорбцията на кислород от клетките
-Понижава „лошия“ холестерол
-Подобрява храносмилането, намалява теглото и детоксикира
-Спомага за намаляване на умората
-Повишава енергията
-Действа като антиоксидант и се бори със свободните радикали
-Заздравява костите и предпазва от остеопороза
-Действа срещу ревматизъм
-Подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата
РАЗБИРА СЕ С ЧЕРВЕН ОРИЗ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СИ ПРИГОТВИТЕ НЕЩО ВКУСНО И ПОЛЕЗНО!
Тази статия все още няма коментари